Nedotčený vrak

29.10.2018
Citace:
https://www.southampton.ac.uk/news/2018/10/oldest-intact-shipwreck-found.page
Zdroj
Starořecký vrak foto v hloubce 2.000 m poblíž pobřeží Bulharska (foto BLACK SEA MAP/EEF EXPEDITIONS).

Nejstarší nalezený dochovaný lodní vrak leží na dně Černého moře. Před 2.400 roky klesla poblíž bulharského pobřeží ke dnu starořecká obchodní loď s nákladem keramiky. Jak vidíme na obrázku (foto BLACK SEA MAP/EEF EXPEDITIONS), na boku položený vrak je ve velmi dobrém stavu. Leží v hloubce 2.000 metrů v bezkyslíkatém prostředí, takže na dřevěné konstrukci si žádný organismus nemohl pochutnat. Vody Černého moře se kvůli rozdílům ve slanosti, a tudíž hustotě, špatně promíchávají. Veškerý kyslík spotřebují mikroorganismy při rozkladu organického materiálu ve svrchních vrstvách. Od hloubky 50 až 100 m níže panuje prostředí zcela bez kyslíku navíc s vysokým obsahem jedovatého sulfanu (sirovodíku) H2S.

Během několika posledních let nalezla britsko-bulharská expedice v rámci programu Black Sea Maritime Archaeology Project 60 vraků různého stáří, od zmíněné starořecké obchodní lodi přes plavidla římská až po kozáckou pirátskou loď ze 17.století. „Nedotčená loď z klasické období ležící v hloubce přes 2 km je něco, co bych nikdy nepokládal za možné. Změní to naše pochopení konstrukce lodí a mořeplavby v antice,“ upřesňuje prof. Jon Adams z University of Southampton, vědecký vedoucí výpravy.

Nejstarší známý vrak vůbec, tzv. Dokoský vrak, leží v hloubce 15 - 30 metrů u řeckého ostrova Dokos, který najdeme v Egejském moři kousek od východního pobřeží Peloponésu. Pochází z doby před 4.200 - 4.700 lety a z dřevěné konstrukce nezbylo vůbec nic. Archeologové nalezli jen náklad keramiky odpovídají uložení v lodi.

 
Odeslat komentář k článku "Nedotčený vrak "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nedotčený vrak " e-mailem

Diskuse/Aktualizace